keskiviikko 26. lokakuuta 2016

Lasi- ja keramiikkalabra 5.10 ja 6.10

Lasilabran tehtävänä oli tuoda oma valokuva tai muu kuva, tulostaa se mustavalkoisena kuvansiirto paperille ja veden avulla siirtää se puhtaalle lasille. Tämän jälkeen kuva poltettiin 800 asteessa, jonka jälkeen kuva jäi pysyvästi lasiin ruskean sävyisenä.

Keramiikkalabrassa muovailtiin savesta laattoja. Oman valinnan mukaan laattoja sai olla 4-9 kpl.
Savilaatat kovetetaan uunissa ja halutessa ne saa myöhemmin lasittaa.



 Valitsin kaksi valokuvaa ja yhden tekemistäni töistä tulostettavaksi. Kuvat ovat hyvin erilaisia ja oli kiva nähdä minkälaisia tuloksia saatiin. Tein tällaista ensimmäistä kertaa... Oli hauska kokeilu!

-Riitta










Savilabrasta pidin kaikkein eniten! Selvää suunnitelmaa ja ideaa minulla ei ollut... Annoin käden vain viedä ja lopputuloksesta tulikin mielestäni yllättävän hauska!



-Riitta












Niina lasilabrassa
Niinan lasi-ja keramiikkalabran tuotokset




Halusin tehdä useamman, pienemmän lasityön, sillä ajattelin niiden olevan loistavia joululahjoja. Lasilabrassa oli todella mielenkiintoista ja mukavaa! Omista töistäni tuli yllättävän hyviä, vaikka muste alkoikin loppumaan kesken tulostamisen..Siisteintä oli kokeilla täysin itselleni vierasta juttua!





Keramiikkalabrakin oli hauska. Oli mukavaa käyttää erilaisia välineitä saven muotoilussa. Tunsin itseni jälleen lapseksi tässä hommassa :D

Mitään valmista suunnitelmaa minulla ei ollut, joten haastetta toi päivän aikataulutus.

-Tanja





Lasilabra oli mielestäni kiva ja tulikin vaikeuksia kuvan valitsemisessa. Työn tekeminen vaati tarkkuutta ja huolellisuutta. Onnistuin mielestäni oman kuvan laittamisessa hyvin. :)

Keramiikkalabra oli todella kiva! Heti opettajan keramikkapuolen esittelystä lähtien. Aiemmissa labroissa tuntui että meille kerrottiin paljon alan historiaa ja muuta löpinää kun taas keramiikassa esiteltiin jo muiden vuosikurssien opiskelijoiden töitä ja projekteja. Varmasti herätti lakelle menevien mielenkiinnon! Saven työstäminen oli hauskaa ja sainkin idean tehdä hieman palapelintyyppisen kokonaisuuden. Lopputulos näkyy yllä ja reikien avulla olisi tarkoitus liittää palaset yhteen.

-Sara

Moduuli lähenee loppuaan ja valmistaudumme näyttelyyn, jossa esitämme labroissa tehtyjä tuotoksia. Paljon uutta on tullut opittua ja paljon on muistettavaa. Hyvillä mielin mennään eteenpäin!

Nähdään ehkä vielä tämän blogin puolella tai jo muualla. Ainakin koululla! :)

Terkuin Riitta, Niina, Tanja ja Sara




tiistai 4. lokakuuta 2016

Hätäensiapukurssi

Pääsimme suorittamaan hätäensiapukurssin

Ensimmäisillä tunneilla 19.9 kävimme läpi ensiavun teoriaa.

Viimeisillä tunneilla (21.9 tai 28.9) kävimme läpi elvytys- sekä sitomisharjoituksia käytännössä. Harjoittelimme myös tajuttoman ihmisen kääntämistä kylkiasentoon sekä kävimme läpi defibrillaattorin toimintaperiaatteen.


Tässä alekkain kolme elvytysvideota: ensimmäinen on vauvan (alle 1v) elvytys: aluksi 5 puhallusta niin, että elvyttäjän suu peittää vauvan nenän ja suun, jonka jälkeen 30 painallusta kahdella sormella. Seuraavaksi 2 puhallusta ja 30 painallusta, tositilanteessa tämän jälkeen soitto 112 jos tilanteessa yksin. Vauvan hengitystiet avataan kääntämällä vauvan pää niin että nenä osoittaa kattoon.

Toinen video on lapsen (1-8v) elvytys. Siinä puhallukset ja painallukset tehdään muutoin samalla tavalla, mutta painelut tehdään yhdellä kädellä vähän rinnan korkeimman kohdan alapuolelle. Puhaltaessa pidetään lasta nenästä kiinni että ilma menee keuhoihin eikä karkaa pois nenän kautta. Hengitysteitä avatessa pää voidaan työntää niin pitkälle kuin sen saa.

Kolmannessa videossa demonstroidaan aikuisen elvytystä. Jos hankilö on eloton (ei hengitä) tulee soittaa välittömästi 112. Aikuisen elvytys aloitetaan 30 painallluksella (molemmin käsin, kädet ristikkäin "vahvempi" käsi alempana) rintalastan korkeimpaan kohtaan. Painalluksen taajuus on 100-120 kertaa minuutissa. Tämän jälkeen kaksi puhallusta ja 30 painallusta. Elvytystä jatketaan niin kauan kunnes henkilö virkoaa tai apua saapuu paikalle.




 



Saimme kurssin suoritettuamme Hätäensiapu-kortit, jotka ovat voimassa 3 vuotta.